Mijn Douane beschikbaar per 31 maart, wat betekent dit voor u?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

U bent gewend accijnsaangiften en verzoeken voor teruggaaf accijns en verbruiksbelastingen in te dienen via het Ondernemersportaal Belastingdienst. Dit gaat binnenkort veranderen.

De interactie tussen de Douane en het bedrijfsleven wordt de komende jaren steeds verder gedigitaliseerd. Per 31 maart 2021 wordt gestart met een aantal accijnsprocessen. Mijn Douane speelt hierbij een belangrijke rol.

Anders dan in het Ondernemersportaal Belastingdienst kan een aangifte of verzoek in Mijn Douane tussentijds worden opgeslagen. Andere voordelen zijn:

  • Op basis van de aangegeven goederen en hoeveelheden worden de bedragen voor- ingevuld. (Het door het systeem voor-ingevulde bedrag kan handmatig worden gewijzigd);
  • Na ondertekening kan het formulier worden gedownload en opgeslagen;
  • Opgave van max. 3 e-mailadressen voor het ontvangen van notificaties en ontvangstbevestigingen;
  • Status, datum statuswijzing en uiterste inzendtermijn worden getoond (met extra attentiesein bij dreigende overschrijding van de termijn);
  • De wettelijke termijnen zijn onderdeel van de controle door het systeem;
  • Geconstateerde onregelmatigheden worden gemeld in het portaal.

Daarmee worden de effectiviteit en de efficiency van het accijnsproces sterk verbeterd.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Inloggen

Om in te kunnen loggen op Mijn Douane moeten bedrijven beschikken over eHerkenning niveau 3. Om eHerkenning aan te kunnen vragen moet een bedrijf ingeschreven staan bij de KvK (in het HandelsRegister) en beschikken over een RSIN (een fiscaal nummer).  

 Ter voorbereiding op de overgang naar Mijn Douane raden wij bedrijven aan om nu al eHerkenning aan te vragen voor de diensten “Mijn Douane beheren contactgegevens” en “Mijn Douane aangifte en teruggave accijns”. Klik hier om EH 3 aan te vragen

 Wanneer een bedrijf zich wil laten machtigen, dan is daarvoor een (keten)machtiging nodig. Ook die voorbereidingen kunnen nu al worden getroffen. Klik hier om een ketenmachtiging aan te vragen.

Uitbreiding dienstverlening

Gefaseerd worden steeds meer functionaliteiten en accijnsprocessen toegevoegd aan Mijn Douane. Zo wordt de zoek- en archieffunctie verder verbeterd en wordt het mogelijk om Ideal-betalingen via het portaal te doen. Naar verwachting wordt Mijn Douane in de tweede helft van 2021 ingericht voor EMCS.

Neem contact op met de Reconi helpdesk indien u nog vragen heeft over hoe u zich alvast kunt voorbereiden.