Kosteloos belastingaangifte doen met eHerkenning, hoe zit dat nu precies?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Per 1 januari 2020 is het door de overheid verplicht gesteld om belastingaangifte te doen met eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3. eHerkenning EH3 is een zeer veilig inlogmiddel om gegevens uit te wisselen met de overheid. Omdat de AVG een goede beveiliging van persoonsgegevens eist, hebben organisaties eHerkenning om gegevens uit te kunnen wisselen met de overheid. Eén sleutel voor alle overheidsdiensten. Ook is eHerkenning bij steeds meer bedrijven te gebruiken als inlogmiddel.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Met het reguliere eHerkenningsmiddel EH3 kan een gebruiker in principe inloggen bij alle (meer dan 400) overheidsdiensten. Een bevoegd bestuurder van een organisatie kan zelf bepalen bij welke overheidsdiensten zijn/haar medewerkers mogen inloggen. Deze medewerkers ontvangen dan een eHerkenningsmiddel EH3 met meer of minder machtigingen (bevoegdheden om in te loggen bij specifieke diensten)

En ja…hier zijn kosten aan verbonden. De overheid is van mening dat organisaties die het financieel moeilijk hebben kosteloos belastingaangifte moeten kunnen doen. Daarom is er een compensatie mogelijk. Deze geldt niet voor eenmanszaken (deze kunnen kosteloos aangifte doen door in te loggen met DigiD). De compensatie kan alleen worden aangevraagd door de ondernemer zelf en niet door bijvoorbeeld de intermediair voor een ketenmachtiging.

Voor de compensatieregeling is een speciaal Belastingdienst EH3 –inlogmiddel ontwikkeld waarmee men alleen belastingaangifte kan doen. (Omzetbelasting, Vennootschapsbelasting en Verhuurderheffing). Voordat u de keuze maakt voor dit beperkte inlogmiddel is het belangrijk dat u voor uzelf na gaat of u in de nabije toekomst niet bij andere diensten veilig in moet kunnen loggen (steeds meer instanties gaan over op eHerkenning). Dit kan dus niet met het speciale Belastingdienst EH3 –inlogmiddel. De kosten van een Belastingdienst EH3 –inlogmiddel bij Reconi zijn vanaf 20 euro per jaar ex. Btw. per Belastingdienst EH3 –inlogmiddel. De compensatie die u voor dit inlogmiddel vanuit de overheid krijgt is €. 24,20 euro per BV. Bij Reconi kun u ook nog eens kiezen voor een kosteloze identificatie bij ons op locatie waardoor u dus geheel kosteloos kunt beschikken over een Belastingdienst EH3 –inlogmiddel. Klik hier voor meer informatie over de compensatieregeling.

Wat nu als u al in het bezit bent van een regulier (volwaardig) eHerkenningsmiddel EH3 met machtigingen voor de Belastingdienst? Dan kunt u geen compensatie aanvragen. Wij zullen u altijd adviseren de voordelen voor de toekomst te bekijken die u heeft met een regulier eHerkenningsmiddel EH3, namelijk bij alle overheidsdiensten op Betrouwbaarheidsniveau EH3 en lager in kunnen loggen nu en voor toekomstige diensten. Maar indien u aangeeft EH3 echt alleen te willen gebruiken voor uw belastingaangiften bij de Belastingdienst, kunnen wij uw inlogmiddel downgraden naar een Belastingdienst EH3 –inlogmiddel.

Hoe werkt de regeling:

Een volwaardig (regulier) eHerkenningsmiddel EH3 is duurder (en kan zoals gezegd ook veel meer) dan het speciale Belastingdienst EH3 –inlogmiddel. Onze klanten kunnen gratis hun eHerkenningsmiddel EH3  downgraden naar het speciale Belastingdienst EH3 –inlogmiddel. Het teveel betaalde geld krijgen zij vergoed in de vorm van een voucher, die recht geeft op een langere looptijd. De extra looptijd wordt bepaald door de hoogte van het teveel betaalde bedrag. Met het speciale Belastingdienst EH3 inlogmiddel kan de gebruiker 24,20 per jaar compensatie ontvangen via RvO.

Uw reguliere eHerkenningsmiddel EH3 wordt stopgezet, wij activeren het Belastingdienst EH3 –inlogmiddel en u ontvangt van ons een voucher voor de resterende looptijd waarmee u later uw inlogmiddel kunt verlengen. U kunt met het Belastingdienst EH3 –inlogmiddel wel inloggen bij RVO om uw compensatie aan te vragen. Indien u uw reguliere EH3 eHerkenningsmiddel wilt downgraden, klik dan hier voor de contactgegevens van onze Reconi helpdesk, zij helpen u verder.